• Veckans artist Benny Andersson

  V 50

  Göran Bror Benny Andersson, född 16 december 1946 i Stockholm, är en svensk låtskrivare och pianist. Han är mest känd som medlem av ABBA och för sitt låtskrivarsamarbete med Björn Ulvaeus. Han har även varit medlem av Hep Stars och är för närvarande kapellmästare i och medlem av Benny Anderssons Orkester. I veckan fyller Benny 70 år!

  Under åren 1949–1952 bodde familjen Andersson i Eskilstuna, där även en annan blivande ABBA-medlem, Anni-Frid Lyngstad, växte upp.

  Både Anderssons far och farfar brukade musicera och redan vid sex års ålder fick Benny sitt första musikinstrument; ett dragspel. Vid tio års ålder övergick han till piano.

  ’På lördagskvällarna var det dans på Vällingby ungdomsgård. Jag var nog inte mer än 13–14 år. Det stod ett piano i lilla salen och när det var paus där gick jag upp och satte mig och lirade lite boogie woogie för jag tyckte att det var kul. Det var rätt modigt egentligen, när jag tänker på det. Det var ju folk där som lyssnade och dom tyckte att det var jättetrevligt med någon från orten som satt och spelade. Och då var det någon som hörde mig och frågade kan inte du vara med i vårt band, för vi behöver en pianist? Och så var vi ute och spelade rock'n'roll några kvällar i veckan på olika ställen’.

  År 1964 upptäcktes Andersson av Sven Hedlund då han uppträdde med Elverkets Spelmanslag. Han blev därefter medlem i Hedlunds popband Hep Stars. 1965 hade Andersson börjat skriva en hel del låtar för Hep Stars, bland annat No Response och Sunny Girl.

  År 1966 mötte han Björn Ulvaeus i Linköping och de inledde ett samarbete. Deras första gemensamma komposition blev den av Hep Stars inspelade Isn't It Easy to Say, som kom till på ett pappersbruk i Västervik. Deras samarbete mynnade ut i ett album; Lycka 1970. Till inspelningen av Hej gamle man 1970 tog Andersson och Ulvaeus med sina respektive flickvänner Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog som bakgrundssångerskor. Detta var grundstenen till ABBA.

  Gruppen släppte sin första gemensamma singel, People Need Love, 1972 och deltog under namnet Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid i Melodifestivalen 1973 med Ring ring. Låten slutade på tredje plats, men detta hindrade inte gruppen från att få sin första större internationella framgång.

  En ännu större framgång kom året därpå, då de med det förkortade gruppnamnet ABBA framförde Waterloo som svenskt bidrag vid Eurovision Song Contest i Brighton, Storbritannien. Bidraget vann tävlingen, vilket banade vägen för en internationell karriär. Waterloo blev, förutom i Sverige, listetta i flera europeiska länder samt en hit i USA, där den som bäst låg på sjunde plats på Billboardlistan.

  Efter Waterloo dröjde det ett och ett halvt år till nästa framgång, då gruppen fick en hit med SOS. Den därpå följande singeln Mamma Mia lyckades klättra till förstaplatsen i Storbritannien, vilket stärkte gruppens status där. Åren 1974–1980 hade ABBA nio ettor på Englandslistan och en i USA.

  ABBA kom att bli en av världens mest populära popgrupper genom tiderna med låtar som Dancing Queen, Fernando, Take a Chance on Me, Voulez-Vous, Knowing Me, Knowing You och Money, Money, Money. Med ett fåtal undantag skrevs samtliga ABBA-låtar av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

   

  Eftersom medlemmarna hade svårt att förena popliv med privatliv, upplevde gruppen en hel del slitningar. Agnetha och Björn var, liksom Benny och Anni-Frid, par under succéåren. Paren skildes 1979 respektive 1981. Bandet spelade in sin sista gemensamma sång hösten 1982.

  Efter ABBA fortsatte Andersson sitt samarbete med Ulvaeus, bland annat i musikalerna Chess (premiär i London 1986) och Kristina från Duvemåla (premiär i Malmö 1995). Singeln I Know Him So Well från Chess blev Anderssons tionde etta på Englandslistan.

  Andersson och Ulvaeus har tillsammans producerat och skrivit låtar till ett flertal olika artister, däribland Gemini och Josefin Nilsson. Andersson bildade 2001 Benny Anderssons Orkester, bestående av sexton av hans musikervänner.

  Andersson är representerad i Verbums psalmbokstillägg 2003 till 1986 års psalmbok där han 1999 skrivit musiken till Ylva Eggehorns text Innan gryningen (psalm nr 717, titelrad "Så kom du då till sist"). Tillsammans med Ylva Eggehorn har han även skrivit två sånger som återfinns på Benny Anderssons Orkesters andra album från 2004.

  Andersson fick professors namn 2002 och blev ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien 2007. Han utsågs i april 2008 till hedersdoktor vid Stockholms universitets humanistiska fakultet. I augusti 2012 utnämndes Andersson till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Under invigningsveckan av orgeln i konserthuset Studio Acusticum i Piteå uruppförde Andersson sitt specialskrivna verk En skrift i snön med text av Kristina Lugn.

  De första låtar Andersson skrev var No Response och Sunny Girl för Hep Stars. Benny Anderssons tidiga verk för Hep Stars och ABBA kan klassas som popschlager. Efter hand blev ABBA:s musik mer avancerad, och inslag av kontrapunkt och folkmusik förekom. Musikalen Chess (konceptalbum 1984, premiär 1986) visade på musikalisk bredd; den innehåller bland annat en raplåt och en avancerad trestämmig kontrapunkt. Skivan Klinga mina klockor (1987) innehåller inte bara nyskriven musik i svensk folkmusikstil utan också en svit för symfoniorkester. I Kristina från Duvemåla (1995) finns drag av både folkmusik och klassisk musik. Efter Kristina från Duvemåla skrev Andersson musik i genrer som dansbandsmusik och andliga sånger. Han har även skrivit musiken till Roy Anderssons filmer Sånger från andra våningen och Du levande samt till dokumentärfilmen Palme.

  Inför Europaparlamentsvalet 2009 skänkte Andersson en miljon kronor till Feministiskt initiativ. Vid ett senare tillfälle, i maj 2010 inför riksdagsvalet samma år skänkte han pengar till partiet igen, denna gång 300 000 kronor. I december 2013, inför riksdagsvalet 2014, skänkte Andersson åter pengar till Feministiskt initiativ, denna gång 100 000 kronor. Andersson deltog sedan också i valkampanjen för Feministiskt initiativ i valet. Benny Andersson har engagerat sig i debatten om Nya Slussen i Stockholm och som en markering valt att ta ned sitt porträtt på Stockholm Hall of Fame.

                                                                                                                                   Wikipedia

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.