• Veckans Artist Traveling Wilburys

  v 20

  Traveling Wilburys var en amerikansk/brittisk supergrupp bildad 1988 av vännerna Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison och Tom Petty, och var verksam fram till 1990.

  Från början skulle gruppen bara göra B-sidan till en singel åt George Harrison, men när skivbolaget hörde låten "Handle With Care" insåg man att den var för bra för att slösas bort som bara en B-sida på en singel. Istället spelade man snabbt in ett helt album på bara ett par veckor, Traveling Wilburys Vol. 1, vilket blev en stor kommersiell framgång och nominerades till en Grammy för årets album. Singlarna "Handle with Care" och "End of the Line" klättrade högt upp på listorna. Kort efter att albumet givits ut avled Roy Orbison, vilket möjligen är en bidragande orsak till att det andra albumet, Traveling Wilburys Vol. 3 från 1990, inte rönte riktigt samma framgång som sin föregångare.

  Musiken påminner inte oväntat mycket om vad artisterna tidigare gjort var för sig, men den är mer lekfull och har riktigt uppsluppna texter. På albumen är de inte listade med sina riktiga namn, utan de hittade på egna alias varje gång. En av låtarna, "Tweeter and the Monkey Man" (som skrevs av Dylan), innehåller många referenser till Bruce Springsteens låtar.

   

  Medlemmar

  The Traveling Wilburys Volume 1

  Nelson Wilbury – George Harrison

  Otis Wilbury – Jeff Lynne

  Lefty Wilbury – Roy Orbison

  Charlie T. Jr. – Tom Petty

  Lucky Wilbury – Bob Dylan

   

  The Traveling Wilburys Volume 3

  Spike Wilbury – George Harrison

  Clayton Wilbury – Jeff Lynne

  Muddy Wilbury – Tom Petty

  Boo Wilbury – Bob Dylan

   

  Övriga pseudonymer för Traveling Wilburys på samlingsalbumet år 2007

  Buster Sidebury – Jim Keltner

  Ayrton Wilbury – Dhani Harrison

                                                                                                                                                           Wikipedia

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.