• Veckans artist Jerry Williams

  Jerry Williams, egentligen Sven Erik Fernström, föddes den 15 april 1942 i Solna församling, och dog efter en kort tids sjukdom den 25 mars 2018. Jerry slog igenom som sångare i The Violents i början av 1960-talet och hade därefter haft en lång solokarriär. Man kan tryggt säga att Jerry Williams var en enormt folkkär artist. Han tog sin musik på allvar men hade glimten i ögat när han gjorde sina uppträdanden. 2013 tackade rocklegendaren för sig med avskedshowen ”Jerry – The Farewell Show”.– En del snackar om att man ska bli bortburen från scen. Men det tycker inte jag. Jag har sett en del som gjort grejer på övertid. Då har de nog tänkt ”jag borde ha lirat med polarna i stället”. Jerry lyckades inte hålla sig borta från musiken någon längre tid. 2015 kom albumet Ghost rider” och året därpå gav han sig ut på en omfattande Sverigeturné under namnet ”Man måste få lira”.

  Jerry Williams växte upp i en arbetarfamilj på Huvudstagatan 14 i Solna stad. Familjen hade en enrummare och modern, som var undersköterska, avled när Jerry Williams var tolv år gammal. Fadern tog ensam hand om Jerry Williams och hans bror.Jerry arbetade i unga år som rörmokare.

  År 1963 var Jerry Williams tillsammans med The Violents förband åt the Beatles under dess Sverigeturné. Det blev mer soul-influerad musik vid slutet av 1960-talet, vilket kan höras i låten’ Keep On’ som blev en stor hit i Sverige 1969. Han återkom till den mer rock'n'roll-baserade musiken i början av 1970-talet och spelade med bandet Roadwork fram till början av 1980-talet. Under 1970-talet turnerade Williams även med gruppen The Telstars. År 1983 medverkade Williams i filmen G – som i gemenskap. Han har också medverkat i musikalen Cats.

  Släppet av låten "Did I Tell You" och skivan JW 1989 innebar att Williams nådde ut brett till en ny generation. "Did I Tell You" blev en stor hit och man gjorde även en musikvideo till den. Samtidigt satte Williams upp sin andra krogshow, Live på Börsen. Denna blev en publiksuccé och kördes i flera säsonger med totalt 167 föreställningar på Hamburger Börs i Stockholm.

  Därefter har Williams satt upp flera krogshower, som exempelvis Live 'n Jive på Hamburger Börs 1999, Jerka på Stora teatern i Göteborg och på Göta Lejon i Stockholm 2002 och Ringside på Scalateatern i Stockholm 2005 och på Lorensbergsteatern i Göteborg 2006.

  År 1985 fick Williams LO:s kulturstipendium och 1991 hamnade han på ett svenskt frimärke. Han uttalade redan på 1970-talet sitt stöd för dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna och behöll detta senare i livet. Han medverkade i kören för Sveriges bidrag En dag med Tommy Nilsson vid Eurovision Song Contest 1989.

  Williams var värd för Sommar i P1 den 5 augusti 2009. Våren 2010 gjordes ett konstprojekt om honom som visats bland annat på Göteborgs konsthall och på olika gallerier. Detta fick stor uppmärksamhet i media. Under 2009 och 2010 körde han showen Dynamite på Rondo i Göteborg och på Tyrol i Stockholm. Han har även varit en återkommande artist i Allsång på Skansen och som liveartist runt om i Sverige på somrarna.

  Den 17 januari 2013 hade Williams premiär för sin avskedsföreställning Jerry – The Farewell Show på Cirkus i Stockholm. Under våren såldes över 100 000 biljetter till showen som åkte på turné i Sverige under hösten 2013.

  Samma år spelade Malena Ernman in albumet I decembertid med Williams medverkande på låten "Counting Miracles". Låten placerade sig på Svensktoppen och efter 18 veckor fick Williams sin första Svensktoppsetta när förstaplatsen nåddes den 6 april 2014.

                                                                                                                             Wikipedia/Aftonbladet

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.